Energiezuinige kijkwoning | Van Houtven

Image 1

Naam: Energiezuinige kijkwoning

Bedrijf: Van Houtven


Omschrijving

De inspirerende kijkwoning van bedrijf Van Houtven biedt veel ruimte en lichtinval waarbij de modernste technieken toegepast worden om een energiezuinige en milieuvriendelijke woning te bekomen. Van Houtven is gespecialiseerd in bouwen in massief hout. Wat vind je nog meer in dit project? Een perfect geïsoleerde bouwschil, zonnepanelen, een warmtepomp van de laatste generatie, een type D ventilatiesysteem, ... etc, zorgen voor een maximaal leefcomfort en minimale energiekosten en dit zonder het gebruik van fossiele brandstoffen.


Klimaatvriendelijke bouwmaterialen

De ruwbouw van de woning is volledig opgebouwd in MASSIEF HOUT. Hout is een natuurlijk materiaal, groeit elke dag aan en absorbeert bovendien CO2 en dit blijft opgeslaan tijdens het gebruik ervan. Bovendien is er tijdens de productie VEEL MINDER uitstoot dan bij beton.

Hier komt nog bij dat bouwen met hout veel efficiënter verloopt en dus ook klimaatvriendelijk is: minder transportbewegingen, minder personeel, minder waterbehoefte, ed. Ten slotte is hout ook 100% circulair.


Klimaatneutraal wonen dankzij technologie

 1. Geothermische warmtepomp - gebruik van warmte uit de bodem om de woning en sanitair water te verwarmen. CO2 uitstoot van je woning wordt sterkt vermindert.
 2. Ventilatiesysteem type D mét CO2 meting: het energieverbruik voor ventilatie wordt hiermee terug gedrongen. Vervuilde lucht wordt afgevoerd en frisse lucht wordt aangevoerd. Het systeem kan heel wat warmte van de afgezogen lucht recupereren en wordt gebruikt om de koude lucht die aangevoerd wordt op te warmen alvorens het naar binnen komt. Met de CO2 meter kan er bovendien gericht geventileerd worden.
 3. Zonnepanelen: bij het opwekken van zonne-energie komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij
 4. Perfect geïsoleerde en luchtdichte bouwschil door onze massieve panelen: vermijden van warmteverliezen
 5. Domotica-systeem: energie beheer en energiebesparend
 6. Zomercomfort:
 • Met de geothermische warmtepomp kan er natuurlijk gekoeld (Natural cooling) worden
 • Doekzonnewering en zonwerende beglazing
 • Passieve nachtkoeling via automatische dakkoepel: opent automatisch 's nachts als het kouder is buiten dan binnen (in de zomer)


Randvoorwaarden voor een duurzame nieuwbouw of renovatie

 1. Grote luifels werden voorzien om de impact van de zon te minimaliseren
 2. Buitenkranen, toiletten, wasmachine worden gevoed met regenwater. De capaciteit van de regenwaterputten werd verdubbeld tot 20.000 L.
 3. Groendaken zijn voorzien op de platte daken van de gelijkvloerse verdieping
 4. Waterinfiltratie: Infiltratieputten, waterdoorlatende buitenverharding
 5. Bestaande bomen werden behouden en er worden bijkomende bomen en planten aangeplant
 6. Het volledige project werd volledig ontwikkeld onder het 'Design & Build' systeem

Gallery