Co-housing Project WoestGoed | Dubois Houtskeletbouw

Image 1

Naam: WoestGoed

Bedrijf: Dubois Houtskeletbouw


Omschrijving

In de Woestijnegoedlaan in de Gentse deelgemeente Wondelgem staat een cohousingproject met 5 woningen en 3 appartementen aangevuld met een common house met zaal & keuken, kinderspeelhoek, coworking, logeerkamer, atelier en een grote bosrijke tuin. Dit project werd gezet door bedrijf Dubois Houtskeletbouw. Bij het bouwen werd maximaal aandacht besteed aan bio-ecologische materialen. De woningen werden gebouwd in houtskelet met flexibele Faay-wanden. De appartementen en het common house bestaan uit een betonstructuur met houten invulling. Alle woningen worden verwarmd met een lucht-waterwarmtepomp.


Klimaatvriendelijke bouwmaterialen

Bij de bouw van het project werd gebruik gemaakt van onder andere hout, glasschuimgranulaten, vlas,... waarbij de herbruikbaarheid een belangrijke parameter was. De glasschuimgranulaten werden gebruikt als funderingsplaat, het grootste gedeelte van de structuur van de gebouwen (woningen + gemeenschappelijk gedeelte) bestaat uit houtskeletbouwwanden, de meeste binnenwanden zijn Faay-wanden - deze wanden bevatten onder andere vlas en zijn in principe demonteerbaar en herbruikbaar.


Klimaatneutraal wonen dankzij technologie

Hoewel dit luik niet in de aannemingsopdracht zat van Dubois Houtskeletbouw kunnen wij wel bevestigen dat een warmtepomp, zonnepanelen,... het aandeel hernieuwbare energie verhoogd. Ook werd in dit neventraject voldoende aandacht besteedt aan zonnescreens en de nodige ventilatie.


Randvoorwaarden voor een duurzame nieuwbouw of renovatie

Dit Co-housing project combineert verschillende woonentiteiten perfect met een gemeenschappelijke leef-ruimte binnen een aangename, groene oase in de stadsrand waar het heerlijk vertoeven is. Ook is een groendak aanwezig, wat extra inzet op biodiversiteit.

Dit project kwam tot stand door een goede samenwerking tussen bouwheer, architect en uitvoerders.


Gallery