Gebouw T, Strabag

Te Gent

STRABAG Belgium Regio Gent realiseerde voor HoGent het project Gebouw T. Het is de eerste nieuwbouw binnen het masterplan van de campus Schoonmeersen en tevens het voorbeeld van een nieuw type schoolgebouw voor de verdere ontwikkeling van de campus. De hoogtechnologische en architecturale parel is de nieuwe thuishaven voor studenten van de faculteit Mens en Welzijn.

Het gebouw heeft een glazen gevel, het plafond is in zichtbeton met gekleurde baffels, de wanden zijn in absorberend materiaal, de vloer bestaat uit rubberen tegels in de klaslokalen en er is een gietvloer in het atrium. Er is in een groene klimaatregeling voorzien en de nutsvoorzieningen zijn aangepast aan de moderne behoeften en ecologische normen, waardoor ze een optimaal, zuinig en duurzaam comfort garanderen.

Het interieur is een open studielandschap waar studenten, lectoren en onderzoekers kunnen werken en studeren. De centrale binnenruimte bevat open ruimtes met leslokalen, auditoria en kantoren en er is een soepele overgang tussen de verschillende verdiepingen om het ruimtegevoel te accentueren.

De ondergrondse parking voorziet in 81 parkeerplaatsen, 6 mindervalideplaatsen, en ruimte voor 95 fietsen. De gelijkvloerse verdieping omvat 10 auditoria. Op de 1e en 2e verdieping zijn er zowel kleine als grote leslokalen met een maximumcapaciteit van 83 studenten. Alle leslokalen hebben een glazen gevel in hoog-isolerend glas en het gehele gebouw wordt omgeven door een stalen passerelle die dient voor evacuatie en tevens de zonwering draagt. In de mezzanine zijn er permanente werkplekken voor docenten en administratief personeel.

De centrale binnenruimte (atrium) van het nieuwe gebouw bevat interne vides in het midden met leslokalen en kantoren langs de langsgevels. Met deze centrale ruimtes wordt het aandeel 'gang' gereduceerd en creëert men een nieuw type schoolruimte met een multifunctionele, interactieve sociale ruimte, een 'studyscape' voor de studenten, maar ook een ruimte voor ontmoetingen, samenkomsten, etc.

Overspanning
In het atrium is er een overspanning van 22m. Dit is de grootste overspanning van het gebouw en uiteraard een staaltje van technisch kunnen. De vloerplaten werden uitgevoerd in nagespannen beton om overspanningen tot 22m zonder wanden of kolommen te verkrijgen.

De betonnen vloeren zijn dus heel dik en bevatten gewichtsbesparende elementen, zodat er een balkenrooster ontstaat. Tussen de balken werden stalen kabels geplaatst, die in een kunststof buis zitten die verder gevuld is met vet. Deze buizen werden ingestort in het beton. Na uitharding van het beton werden de kabels aangespannen, waardoor er een geconcentreerde versteviging van de betonplaten ontstond, en doorbuiging wordt tegen gegaan.

Akoestiek
Gezien de bestemming van het gebouw is er veel aandacht voor akoestiek. In de klassen zijn er akoestische baffels en geluiddempende vloeren, de wanden hebben een hoge absorptiewaarde. In het atrium werden de plafonds afgewerkt met akoestische spuitpleister. De wanden zijn grotendeels afgewerkt met geperforeerde gipskartonplaten: achter de gaatjes zit rotswol, die zorgt voor geluidsdemping. In de mezzanine is er een akoestisch systeemplafond en tapijttegels.

Lamellen
Aan de buitenzijde is een vaste zonwering met composieten lamellen voorzien. De lamellen werden gemaakt door pultrusie, een productiemethode waarbij glasvezeldraden en glasvezelnetten gedrenkt worden in hars en dan door een moule getrokken worden. Om de krachten in de gebogen voorgevel op te kunnen vangen, dienden deze uitgevoerd te worden in stukken van 36m lengte. De profielen werden recht aangeleverd en ter plaatse naar hun definitieve vorm gebogen.
Op de buitengevel bevinden zich de evacuatiepasserelles ofwel buitencorridors, deze bestaan uit gegalvaniseerde stalen roosters voor een evenwichtig en transparant geheel. De draagstructuur dient ook als basisstructuur voor de lamellen. Ze zijn gemaakt van een composiet materiaal (een met vezels versterkt polymeer) dat buigkrachtig is bij langere afmetingen.
Deze zonwering is ontworpen zodat seizoenveranderingen waarneembaar zijn in het interieur. Afhankelijk van de seizoenen gaat een hogere of lagere zon al dan niet door de lamellengevel vallen en zorgen voor het gewenste effect (afkoeling of opwarming).

Binnen dit project waren we waren aannemer voor de ruwbouw, afwerking, lamellengevel en ook coördinator voor de loten technieken. Het ontwerp voor dit project van HoGent is van het Sloveense architectenbureau Sadar+Vuga in samenwerking met Lens Architecten en Bureau Partners. De samenwerking tussen alle betrokken partners verliep zeer vlot en via wekelijkse werfvergaderingen werd een goede opvolging verzekerd. Dankzij een efficiënte planning konden we dit project bovendien een maand sneller opleveren dan voorzien. We voerden een aantal optimalisaties door, ook in de uitvoeringsmethodes, die het project ten goede kwamen.

stemmen





Ontdek de andere projecten