Cohousing Clementwijk, G-Build

Te Sint-Niklaas

In de noordelijke stadsrand van Sint-Niklaas werd de bestaande Clementwijk uitgebreid met een duurzame groene woonwijk, op fietsafstand van het centrum. In de eerste fase bood de nieuwe Clementwijk plaats aan 400 energiezuinige woningen en een 4ha groot park.

Veld 15 van deze uitbreiding werd gereserveerd voor Cohousing Waasland. Compact bouwen loont want door de inzet van geschakeld/gestapeld bouwen kon de footprint binnen het bouwveld geminimaliseerd worden, ten voordele van een groter groenaandeel. Er werd gekozen voor 3 compacte volumes:

1. Een NZ-georiënteerd bouwblok met 18 verschillende gestapelde woonunits (80 à 140m²BVO) alsook collectief: wasplaats, gastenverblijf, technieken.
2. Een OW- gericht volume met duplexen (115 à 170 m²BVO)
3. Een collectief paviljoen.

Bij de selectie van aannemers voor dit project, hadden wij als bescheiden klasse 4 bedrijf te maken met heel wat grote jongens, nl. klasse 8 aannemers. Uiteindelijk werden wij op basis van verschillende zaken gekozen om dit project uit te voeren. Onze prijsofferte was hierin uiteraard belangrijk, maar wij zijn ervan overtuigd dat de reden van deze toewijzing vooral te maken had met ons enthousiasme en "goesting" om eraan te beginnen.

Een belangrijk aspect van dit project was de voorzetconstructie aan de buitenzijde van het grootst te bouwen volume. Het betrof een combinatie van houten structuren, gecombineerd met betonnen platen, stalen trappen en een valbeveiliging in webnet. We denken dat we mogen zeggen dat we op dit deel "design & build" goed gescoord hebben bij de bouwgroep en de architecten. De architecten werden zelfs genomineerd voor de Belgian Building Awards!

Voor ons was dit een groei-werf, waar toch wel een paar minder traditionele manieren van bouwen werden gecombineerd tot een zeer mooi eindresultaat. We zijn oprecht fier dat we dit project mogen bouwen hebben en dat we samen met alle betrokken partijen (architecten, studieburelen en vooral de eindklanten) mogen terugblikken op een aangenaam werfproces met een vlotte communicatie... en niet te vergeten, een schitterend eindresultaat!Ontdek de andere projecten